Project Description
E-Defter Çözümü
e-Defter Yasal Zorunlulukları
Kimler uygulamaya geçecek?
e-Fatura uygulamasına geçiş yapan şirketler için 2014 yılında e-Defter uygulamasına zorunlu geçiş.
Diğer şirketler isteğe bağlı olarak geçiş yapabilecekler.
Başvuru süreci nasıl?
Yazılı başvuru
Mali Mühür
Uyumlu Yazılım
Cezai Yaptırımlar
E-Deftere ilişkin zorunluluklara uymayan mükellefler hakkında, VUK ceza hükümleri uygulanır.
E-Defter tutma zorunluluğu getirilen mükellefler kağıt ortamda defter tutamazlar. Kağıt ortamda defter tutmaları halinde hiç defter tutmamış sayılırlar.
e-Defter Uygulaması ve Kavramları
e-Defter Uygulaması
Şekil hükümlerinden bağımsız olarak VUK ve TTK’na göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür.
e-Defter Beratı nedir?
Tebliğde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde, elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin olarak, Başkanlık tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren ve GIB Mali Mühürü ile onaylanmış elektronik dosyadır.
XBRL (Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili)
Defterlerin elektronik ortamda hazırlanması için XML formatında bir standart olan ve uluslararası kullanıma sahip XBRL (eXtensible Business Reporting Language) Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili esas alınmıştır.
BILTAS E-DEFTER gib onaylı e-defter programıdır. Bu sisteme girişi yapılan veriler doğrultusunda ilgili defterler GIB Sistemine gönderilmek üzere ait olduğu yıl ve ay seçimi yapılarak e-Defter oluşturma işlemi ile hızlı ve pratik bir şekilde oluşturulur.
Daha sonra e-Defter uygulaması üzerinden eİmza/Mali Mühür ile imzalanan defter, sırayla Berat oluşturma ve Berat İmzalama işlemleri gerçekleştirilerek GIB’na direkt olarak BİLTAS E-DEFTER Sistemi e-Defter uygulaması üzerinden gönderilir, GIB tarafından onaylanan Berat dosyası tekrar sisteme geri yüklenerek yasal saklama süresince işletme tarafından saklanır