Project Description
Bu yasaya göre, bildirim yapılmayan veya geç bildirimde bulunulan günlerde, aranan veya hakkında yakalama müzekkeresi olan bir şahısın tesisinizde konakladığı tespit edildiği takdirde, suça yardım ve yataklık yapmaktan veya aranan şahsı saklamaktan dolayı adli soruşturmaya maruz kalınabilmektedir.
Üstelik bu konudaki değerlendirmeler sezon sonunda yapıldığından o gün sorumlu olan şahsı bulmak ve cezanın kendisine rücu ettirilmesi veya yasa koruyucuların önüne o şahsın çıkartılması mümkün olmadığından adli ve idari cezaların muhatabı olarak işletme sahibi veya tesisin işletmecisi sorumlu olmaktadırlar.
BSOFTkbs, bu yasanın gerektirdiği tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde geliştirilmiştir, güncel bir Kimlik Bildirim Sistemi yazılımıdır. BSFOFTkbs hem AKBS / EKBS – Emniyet Kimlik Bildirim Sistemini hem de KBS – Jandarma Kimlik Bildirim Sistemini desteklemektedir. BSOFTkbs, ön büro programı kullanmayan işletmelerde bağımsız olarak kullanılabilir. BSOFTkbs Kimlik Bildirim Sisteminin temel prensipleri;
- BSOFTkbs AKBS – Asayiş Kimlik Bildirim Sistemi’nin öncelikli amacı Kimlik bildirim raporunun polisin/Jandarma’nın istediği formatta hazırlanıp gönderilmesidir.
- BSOFTkbs Kimlik Bildirim Sistemi’nin en önemli özelliklerinden biri de otel programlarındaki hatalı veri girişlerini ayrıntılı bir şekilde tespit eder ve onararak XML oluşturur. Hataların detayı ile ilgili oda numarası belirterek yetkiliye anında mail gönderir. Kesinlikle veritabanına veri girişi yapmaz yalnızca oluşturduğu XML de hataları düzeltir ve Polis’in/Jandarma’nın istediği formata getirir.
- BSOFTkbs Kimlik Bildirim Sistemi’nin en can alıcı özelliği ise yukarıda saymış olduğumuz tüm bu işlemleri siz bilgisayar başında değilken de otomatik olarak yapar. Bu işlemleri yaparken bilgisayarınıza belirli bir süre hiçbir kullanıcının müdahale etmesine izin vermez. Tüm işlemleri otomatik olarak yapar raporu gönderir ve bilgisayarda gönderildi mesajını açık bırakır. Ancak bu mesaj kutusunu onayladıktan sonra bilgisayarınız diğer işlemlere açılır.
BSOFTkbs Kimlik Bildirim Sisteminin Özellikleri;
- BSOFTkbs, ön büro uygulaması olmayan otellerde bağımsız olarak kullanılabilir. Müşteri C/in ve C/out işlemlerini BSOFTkbs içerisinde yapabilirsiniz.
- BSOFTkbs, AilosFO ön büro programı ile tam entegredir. Her türlü müşteri bilgilerini bu veri tabanından çeker yani otel programından bağımsız çalışır. Otel programında bir arıza olsa dahi bundan etkilenmez raporu gönderir.
- Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Kimlik Bildirim Sistemi projelerinde belirtilen standartlara uygun olarak kimlik bildirim dosyasını (XML) hazırlanmasını sağlar.
- Emniyet Genel Müdürlüğü (AKBS) ve Jandarma Genel Komutanlığı (KBS) veri gönderme programıyla uyumludur.
- Saat 00:00 ile 01:30 arası denemeler yapar Rapor gitmiyorsa sizi uyarır.
- Hazırlamış olduğu veriyi polisin istemiş olduğu formata getirip şifreler.
- Resepsiyon tarafından yapılan kayıtlardaki hataları ve boş bırakılan alanları tespit eder ve hataları düzelterek raporu uygun hale getirir.
- Raporu gönderdikten sonra istenilen herhangi bir mail adresine gönderildi maili atar.
- Raporu gönderdikten sonra istenilen herhangi bir mail adresine raporda ki tüm eksik ve yanlış bilgileri bildiren özet hata raporu gönderir. Bu rapor sayesinde kayıt girişlerin de ki hataların düzeltilmesi için kontrol mekanizması oluşturur.
- TC kimlik numarasını özel bir kod ile kontrol eder hatalı TC kimlik numarasını düzeltir. Düzeltilmeyecek kadar bozuk olan TC kimlik numarası hatasını anında bildirir. (Örneğin 10 hanesi doğru girilmiş bir TC Kimlik numarasının 11. Hanesini hatalı olsa dahi düzeltir.)
- Raporu gönderdikten sonra otomatik olarak tanımlı olan yazıcıdan çıktı alır.
- %100 windows uyumludur ve tüm windows sürümlerini (Windows Server, Windows XP, Windows Vista, Windows 7) destekler.
- Daha önce bilgisayar kullanmamış kişilerin bile kolayca kullanabileceği bir programıdır. Grafik kullanıcı ara yüzü, kolay kullanım ve öğrenme avantajı sağlar. Herhangi bir otel çalışanı kolay bir şekilde kullanımını öğrenebilir.
- BSOFTkbs programının kurulu olduğu bilgisayarın internet bağlantısı olup ve bilgisayar çalışır durumda olduğu sürece raporu % 100 gönderir. İnternet bağlantısının olmadığı durumlarda Saat 00:00 ile 01:30 arası bağlantı gelene kadar denemeler yapar ve bağlantıyı onarmaya çalışır. Çözümlenemeyen bağlantı sorunlarında uyarı verir.
- Kullanıcı hatalarından veya herhangi bir sebepten dolayı bilgisayarın fiziksel ya da; yazılımsal zarar görmesi, tesisteki internet hattının kopması haricinde rapor kesinlikle gönderilir.
- Hata durumunda resepsiyon bilgisayarını hatayı onaylayana kadar kitler ve kesin uyarı verir.
Client
Pentium III-500 ve üstü konfigürasyona sahip işlemci, 500 MB Ram, en az 200 MB boş disk alanı, MS Windows xp-2000-win7 işletim sistemi ve MS Office uygulamaları.
İletişim
İnternet çıkışı
Veri Tabanı
MS SQL Server 2000, MS SQL Server 2005, MS SQL Server 2008, MS SQL Server 2010
Platform
Windows 32 bit, 64 bit
Network
En az 100 mbit LAN yapısı
Not: Yukarıda belirtilen özellikler, minimum değerleri içermektedir. İşlem hızı, data büyüklüğü bu özelliklerin yükseltilmesini gerektirebilir.
Kanun Numarası: 1774
Kabul Tarihi: 26/06/1973
Resmi Gazete Tarihi: 11/07/1973
Resmi Gazete Sayısı: 14591
Madde 1 – Bu Kanunda sayılan, özel veya resmi, her türlü konaklama, dinlenme bakım ve tedavi tesisleri ve işyerleri ile konutlarda geçici veya sürekli olarak kalanlar, oturanlar, çalışanlar ve ayrılanların kimliklerinin tespiti ve bildirilmesi bu Kanunun hükümlerine göre yapılır.
Askeri konaklama, dinlenme ve kamp tesisleri ile ordu evleri bu Kanunun kapsamı dışındadır.
Madde 2 – Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş – ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsüne, talebi halinde vermek zorundadırlar.
Madde 3 – İkinci maddede sayılan tesislerin sorumlu işleticilerinin kimlikleri, tesis açılmadan evvel müessesenin sahibi veya kanuni temsilcisi tarafından örneğine uygun şekilde, en yakın kolluk örgütüne bildirilir.
Sorumlu işleticinin değişmesi halinde keyfiyetin 24 saat içinde ve yukarıdaki fıkrada gösterilen şekilde bildirilmesi zorunludur.
İşleticiler, kendilerine bu konuda verilen görev ve yükümlülükleri, kendi sorumlulukları altında yöneticilerine devredebilirler.
Bu durumda işletici ve yönetici müştereken sorumlu olurlar.
Kamu kuruluşlarına ait tesislerin amir ve müdürleri işletici gibi sorumludurlar.
Madde 4 – İkinci maddedeki tesislerin sorumlu işleticileri, müesseselerinde sürekli veya geçici olarak çalıştırdıkları kimseleri ve bunların ayrılışlarını, örneğine uygun kimlik bildirme belgesi doldurarak, 24 saat içinde bağlı oldukları en yakın kolluk örgütüne bildirirler.
Kolluk örgütüne bildirilerek çalıştırılanlara, sorumlu işletici tarafından doldurulup onaylanan, örneğine uygun bir kimlik kartı verilir.
Kolluk görevlilerince her istenildiğinde bu kimlik kartının gösterilmesi zorunludur.
Madde 5 – (Mülga madde: 25/04/2006-5490 S.K./71.mad)
Madde 6 – Şehir, kasaba ve köy sınırları içindeki;
a) (Mülga bend: 25/04/2006-5490 S.K./71.mad)
b) Bu Kanunun ikinci maddesinde sayılanlar dışında kalan her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi;
c) Öğrenci yurtları ve benzeri yerlerde çalışanlar ile bu yerlerde kalmakta olan öğrenciler için o yerin sorumlu işleticisi;
(Ek ibare: 25/04/2006-5490 S.K./72.mad) tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur.
d) (Mülga bend: 25/04/2006-5490 S.K./71.mad)
Konutun değiştirilmesi veya (b) ve (c) bentlerinde sayılan konut, iş yeri ve yurtlarda çalışmakta veya barınmakta olanların ayrılmaları halinde de, yukarıdaki şekil ve süre içinde bildirim belgesi gereklidir.
(Değişik fıkra: 29/08/1996 – 4178/8 md.) Kimlik bildirimleri, mahalli kolluk örgütüne verilmeden evvel mahalle veya köy muhtarına onaylatılır.
Madde 7 – Geçici yer değiştirmelerde;
a) Konutlarda 30 günden fazla kalacak misafir için aile reisi;
b) Yaylak ve kışlak gibi yerlere mevsimlik olarak göçenler için de aile reisi tarafından, örneğine uygun bildirim,
Üç gün içinde kolluk örgütüne verilir.
Madde 8 – (Mülga madde: 25/04/2006-5490 S.K./71.mad)
Madde 9 – Bu Kanun hükümlerine göre kimlik bildirme belgesini yetkili idareye vermekle yükümlü tutulanlar, kimliğini nüfus hüviyet cüzdanı ve diğer resmi geçerli belgelerle ispat edemeyen kimseleri tesislerinde barındıramaz, konut ve işyerlerinde çalıştıramaz.
Madde 10 – Kahvehane, oyun salonu, kulüp, lokal ve benzeri yerlerde ve bu Kanunun kapsamına giren diğer yatısız iş yerlerinde, özel kanunları müsaade ettiği takdirde, ancak sahipleri ve çalıştırdıkları kimseler yatabilir, başkaları kalamazlar.
İskele, istasyon, hava meydanı terminal, garaj, benzin istasyonu ve benzeri kara, deniz ve hava ulaşım merkezleri ile fuar, panayır, sergi ve pazar kurulması gibi zorunluluk olan zaman ve yerlerde, sabahçı kahvesi ve benzeri diğer tesislere, bağlı olduğu kolluk kuvvetinin görüşü alınmak şartıyla belediye veya il özel idaresi tarafından geçici veya sürekli olarak izin verilebilir. Buralarda kalanlar için bildirim yapılmaz. *1*
Madde 11 – Kat mülkiyetine tabi taşınmaz mal yöneticileri ve kapıcıları, binalarında bildirim dışı kimselerin oturup oturmadığını, çalışıp çalışmadığını, garaj, kömürlük, boş daire gibi bölümlere saklanmalar, sığınmalar, bazı eşya veya maddeleri gizlemeler olup olmadığını kontrol etmekle yükümlüdürler.
Bütün kat sahipleri ve kiracıları ile binada çalışanlar bu konularda yöneticiye yardımcı olmak ve gereken bilgileri vermek zorundadırlar.
Yönetici ve kapıcıların, bu Kanuna aykırılıkları ve diğer şüpheli gördükleri hususları, bağlı oldukları genel kolluk örgütüne bildirmeleri gereklidir.
Madde 12 – Bu Kanunun bildirimlerle ilgili maddelerinin uygulama biçimi, söz konusu kimlik bildirme belge, defter ve kartlarının şekli, muhtevası, verilişi, alınış, Adalet, İçişleri, Turizm ve Tanıtma ve Devlet İstatistik Enstitüsü işlerine bakan Devlet Bakanlıklarınca müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle gösterilir.
Madde 13 – (Mülga madde: 29/08/1996 – 4178/9 md.)
Madde 14 – Bu Kanuna göre verilecek belgeler ve yapılacak her türlü bildirimler, her çeşit vergi, resim ve harçtan muaftır. Mahkeme kararı olmadıkça, yetkili resmi örgütler dışında, hiç kimsenin bunlardan yararlanmasına müsaade edilemez.
Madde 15 – (Değişik madde: 29/08/1996 – 4178/9 md.;Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./363.mad)
2, 3 ve 4 üncü maddelerdeki yükümlülüklerden her birine aykırı hareket edenlere ikiyüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 16 – (Değişik madde: 29/08/1996 – 4178 S.K./9 mad.;Mülga madde: 25/04/2006-5490 S.K./71.mad)
Madde 17 – (Değişik madde: 29/08/1996 – 4178/9 md.;Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./364.mad)
6, 7, 9, 10 ve 11 inci maddelerdeki hükümlere aykırı hareket edenlere yirmi Türk Lirası; kimlik bildirme belgesinde gerçeğe uymayan bilgi verenlere yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 18 – (Değişik madde: 29/08/1996 – 4178/9 md.;Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./365.mad)
Bu Kanunda belirtilen idarî para cezaları, mahallî mülkî amir tarafından verilir.
Madde 19 – 10/06/1930 tarihli ve 1704 sayılı Otel Pansiyon, Ticarethane vesair Umumi Müesseselerde Oturan ve Çalışanların Hüviyet Varakası Vermeleri Mecburiyetine dair Kanun ile bu Kanunun bazı maddelerini tadil ve tashih icrasına ve bir madde ilavesine dair 14/01/1933 tarih ve 2099 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 20 – Bu Kanunun 6 ve 7 nci maddeleri, 6 ncı maddenin (b) bendi hariç, 12 nci maddeye dayanılarak çıkarılacak yönetmeliğin yürürlük tarihinde, diğer maddeleri bu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 21 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Ek Madde 1 – (Ek madde: 29/08/1996 – 4178/10 md.)
Bu Kanunun uygulanması sırasında genel kolluk kuvvetlerine ait karakollara, il merkezlerinden de sorgulanabilen bilgisayar terminalleri konulur. Bunun için gerekli giderler İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.
(Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./366.mad) İdarenin bilgisayar sistemi kurması ve gerekli teknik altyapıyı hazırlamasıyla birlikte, bu Kanunun 2 nci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesislerinden Bakanlar Kurulunca belirlenecek olanlar, tespit ve ilan tarihinden itibaren üç yıl içerisinde tüm kayıtlarını bilgisayarda tutmak ve bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlamak zorundadırlar. Bu şartı yerine getirmeyen kuruluşlara onbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Fiilin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir.
Ek Madde 2 – ( Ek madde: 15/05/2008-5763 S.K/12.md.)
Bu Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri gereğince verilen sürekli veya geçici olarak çalışanlara ait kimlik bilgileri, genel kolluk kuvvetlerince ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı il müdürlükleri veya merkez müdürlüklerine bildirilir.
Geçici Madde 1 – Bu Kanunun yayım tarihi ile 12 nci madde gereğince hazırlanacak yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi arasında geçecek süre içinde 1704 ve 2099 sayılı Kanunların uygulanmasına devam olunur.
Geçici Madde 2 – Bu Kanunun yayımı tarihden sonra 12 nci maddedeki yönetmelik çıkıncaya kadar 5 inci madde ve 6 ncı maddenin (a), (c), (d) bentlerini gerekli görülen yerlerde uygulatmaya İçişleri Bakanı yetkilidir.
Geçici Madde 3 – Bu Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen yönetmelik, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde çıkarılır.
Modüller
Genel Özellikleri
- BSOFTkbs, ön büro uygulaması olmayan otellerde bağımsız olarak kullanılabilir. Müşteri C/in ve C/out işlemlerini BSOFTkbs içerisinde yapabilirsiniz.
- BSOFTkbs, BSOFTotel ön büro programı ile tam entegredir. Her türlü müşteri bilgilerini bu veri tabanından çeker yani otel programından bağımsız çalışır. Otel programında bir arıza olsa dahi bundan etkilenmez raporu gönderir.
- AKBS Emniyet Genel Müdürlüğü ve KBS Jandarma Genel Komutanlığı Kimlik Bildirim Sistemi projelerinde belirtilen standartlara uygun olarak kimlik bildirim dosyasını (XML) hazırlanmasını sağlar.
- Emniyet Genel Müdürlüğü (AKBS) ve Jandarma Genel Komutanlığı (KBS) veri gönderme programıyla uyumludur.
- Saat 00:00 ile 01:30 arası denemeler yapar Rapor gitmiyorsa sizi uyarır.
- Hazırlamış olduğu veriyi polisin istemiş olduğu formata getirip şifreler.
- Resepsiyon tarafından yapılan kayıtlardaki hataları ve boş bırakılan alanları tespit eder ve hataları düzelterek raporu uygun hale getirir.
- Raporu gönderdikten sonra istenilen herhangi bir mail adresine gönderildi maili atar.
- Raporu gönderdikten sonra istenilen herhangi bir mail adresine raporda ki tüm eksik ve yanlış bilgileri bildiren özet hata raporu gönderir. Bu rapor sayesinde kayıt girişlerin de ki hataların düzeltilmesi için kontrol mekanizması oluşturur.
- TC kimlik numarasını özel bir kod ile kontrol eder hatalı TC kimlik numarasını düzeltir. Düzeltilmeyecek kadar bozuk olan TC kimlik numarası hatasını anında bildirir. (Örneğin 10 hanesi doğru girilmiş bir TC Kimlik numarasının 11. Hanesini hatalı olsa dahi düzeltir.)
- Raporu gönderdikten sonra otomatik olarak tanımlı olan yazıcıdan çıktı alır.
- %100 windows uyumludur ve tüm windows sürümlerini (Windows Server, Windows XP, Windows Vista, Windows 7) destekler.
- Daha önce bilgisayar kullanmamış kişilerin bile kolayca kullanabileceği bir programıdır. Grafik kullanıcı ara yüzü, kolay kullanım ve öğrenme avantajı sağlar. Herhangi bir otel çalışanı kolay bir şekilde kullanımını öğrenebilir.
- BSOFTkbs programının kurulu olduğu bilgisayarın internet bağlantısı olup ve bilgisayar çalışır durumda olduğu sürece raporu % 100 gönderir. İnternet bağlantısının olmadığı durumlarda Saat 00:00 ile 01:30 arası bağlantı gelene kadar denemeler yapar ve bağlantıyı onarmaya çalışır. Çözümlenemeyen bağlantı sorunlarında uyarı verir.
- Kullanıcı hatalarından veya herhangi bir sebepten dolayı bilgisayarın fiziksel ya da; yazılımsal zarar görmesi, tesisteki internet hattının kopması haricinde rapor kesinlikle gönderilir.
- Hata durumunda resepsiyon bilgisayarını hatayı onaylayana kadar kitler ve kesin uyarı verir.